Matbløffen

Grønne oliven blir svarte!

Jeg har hele tiden vært klar på at dette ikke skal være en blogg for samfunnsdebatt eller dagsaktuelle problemstillinger. Det finnes nok av andre fora for sånt. Allikevel må jeg gjøre en liten avstikker fra konseptet mitt i denne posten. Ble nemlig en smule paff da jeg i dag tidlig leste om Matbløffen i Dagbladet. Hallo?? Det sto at når de skal lage svarte oliven, benytter de heller billige, grønne oliven og behandler dem lut og gass for at de skal bli svarte! Så vi kan få billige varer. Æsj. Det kan da ikke være lov??? Skikkelig nasty, ikke sant LO? 😛

Sakset bildet fra www.dagbladet.no 05.03.2012

Jeg er overhode ingen fanatiker når det gjelder hva mat inneholder, er laget av eller hvordan det blir fremstilt. Allikevel orker jeg ikke de mest syntetiske varene der man føler E-stoffene pipler ut av alle sprekker. Liker selvfølgelig mest mulig rene og ferske produkter der det er mulig jeg også, men har ikke akkurat kapasitet til å dyrke og avle fram min egen mat heller. Dermed er jeg (og de fleste andre) prisgitt det vi finner i butikkhyllene.

Ja ja, er det flere som ble sjokkerte over denne avsløringen? Jammen glad jeg ikke liker oliven og aldri har spist disse svarte gass- og lutbehandlede knortene.

Og jada, jeg vet at pølser lages av andre pølser, at punsjknapper er sjokoladerester fra fabrikken og at chicken nuggets inneholder oppmalte kyllingknokler osv. Dere trenger ikke fylle kommentarfeltet med alskens ekle detaljer. 😮 Men disse olivenene tok kaka altså…

15 thoughts on “Matbløffen”

 1. Galskap, jo!

  (Og du, litt på siden, siden du jo er «forbrukersk»: Jif og deres moppesystem… Først var supermoppen flat, deretter lanserte de i sommer en gang (?) en perfeksjonert «ny og vinklet» moppeplate. Nå er de tilbake til en «myk, flat» en. Jeg regner ikke med at dette er noe som skal engasjere noe vanvittig altså, men jeg må innrømme at det irriterer meg hver gang reklamen kommer på tv… Hva synes du om at bedrifter «perfeksjonerer» produktene sine så ofte? Jeg er ikke alene om å finne det sleipt?

  Og HELT offtopic: Jeg har faktisk lyst på det nye moppeskaftet fordi den vinklede er grusom…)

  1. Hmm, takk for moppeinfo -dette visste jeg faktisk ikke. Du er definitivt ikke alene om å mene det er sleipt. Men de gjør vel det de kan for å tjene penger antar jeg. Interessant å forske litt videre på det det der… Du får kjøpe deg den nye skaftet til helgen 🙂

   1. Ja, det er selvsagt for å tjene penger, men jeg blir samtidig litt skeptisk til et merke som ikke kan lage noe som duger i mer enn et halvt år før de må «forbedre»… Mulig det bare er jeg som er sær som har lagt merke til det da, rett og slett fordi jeg har irritert meg så mye over den vinklede… :p

    Og ja, kanskje jeg blir nødt til det! 🙂

 2. Nei fysj! Jeg elsker oliven men kjøper økologiske som jeg vet kommer fra når jeg først skal kose meg med noen. Jeg syns dette var en fin ting å ta med på bloggen! Godt du holder oss oppdatert!:)

 3. Nå er nok jeg litt over snittet opptatt av hva varene inneholder, og er veldig glad i rene råvarer
  Og dette som i denne artikkelen kalles «lureir» er ikke noe nytt – og egentlig kjempefint at forbrukere blir mer opptatt av hva maten inneholder.
  Mye produkter som er sprøytet med veske for å øke vekten eller laget på ukjente innhold (?) ene og alene for at gjøre produktene billigere, og mange er dessverre mer opptatt av pris enn kvalitet…..

  Når det gjelder sorte oliven er ikke jeg kjent med lut bruken, men det er noe som brukes i matlaging ellers også uten at det er noe «skrekk» eksempler. Lutefisk f.eks 😉

  1. Ja, vi hører jo om sprøytinger og diverse tilsetningsstoffer med jevne mellomrom, men jeg har aldri hørt om noe så drøyt før… Huffameg.

 4. Dette har vært fremme med ujevne mellomrom de siste par årene, etter at denne svensken lanserte boken sin (som han har blitt rik på). Det har ført til usaklige oppslag som f.eks. «vanlije lages av råttent tømmer» etc. (Vannilin framstilles av cellulose, ja, men hva er så problemet?)

  Det påstås at det er fullt av tvilsomme eksempler i dagligvarehandelen, men det pussige er at man hver gang kommer trekkende med denne gucamolen og nevner «svarte oliven». Hvis det er så mange eksempler som det påstås, får de heller komme med noe nytt.

  Det beste råd må være å stole på egen smakssans og lese på pakken. Og i tillegg gjerne følge med på denne bloggen! 😉

 5. He-he ja det bør de gjøre. Vet jo at dette er oppe som tema med jevne mellomrom, men synes allikevel oliven-casen var drøy. Har ikke fått med meg akkurat det eksempelet før.

 6. Og jeg har spist et helt glass av disse i løpet av de siste ukene…..grøss….tror jeg skal velge et annet glass neste gang… Takk for info , selv om glasset nå er tomt..;)

 7. Kjøper konsekvent kun kalamata oliven. De smaker bedre, er myke og «kjøttfulle» (Perfekt for meg som ikke spiser kjøtt) og helt naturlige. Syns de kunstige smaker kraftig av metall, litt sånn blodsmak. Skikkelig guffent. Lett å se at de er farget siden de er knallsorte uten fargevariasjon. Kalamataoliven er jo alt fra lilla til beige.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.