Fin glutenfri Melblanding fra Møllerens

I påsken prøvde jeg en av de nye glutenfrie melblandingene fra Møllerens. De kom med en grov og en fin pose til slippet i februar og jeg valgte å teste den fine. Sånn i første omgang i alle fall.

Som dere ser inneholder posen en ren og jevn lys melblanding. Sånn ved første øyekast kunne det fint ha gått for å være en fin sort vanlig hvetemel, men når jeg kjente på det virket det mer kompakt og potetmelaktig enn glutenholdig mel. Jaja, jeg tenkte at det sikkert ikke var noe problem.

Hjemme hos oss spise vi vanligvis ikke glutenfritt. Jeg liker gluten, og heldigvis har ingen i huset noen matallergier. Innimellom har vi imidlertid noen små gjester som trenger litt tilpasninger i matveien, så da må vi servere litt annen mat enn vi vanligvis pleier.

Og siden vi nå skulle ha litt lunsjbesøk tenkte jeg å kjapt hive sammen en gjærdeig og trille noen rundstykker. Slik jeg ofte gjør. Og da kunne jeg jo bare bruke melblandingen istedenfor hvetemel. Som tenkt så gjort. Men ai ai ai. Det gikk virkelig ikke som det pleier. Jeg baker veldig ofte gjærbakst, og synes egentlig jeg har ordentlig dreisen på det, men her fikk jeg meg en liten overraskelse. For det første var det vanskelig å kna deigen slik at den hang ordentlig sammen. Den smuldret bare opp hver gang jeg forsøkte å snu den rundt. For det andre hevet den seg ikke. Ikke noen ting. Jeg har hørt at heving kan være en liten utfordring med glutenfri bakst, men av en eller annen grunn tenkte jeg at det ville gå helt fint med akkurat denne blandingen. Det gjorde det ikke. Ikke klarte jeg å trille fine rundtsykker heller. Til min store irritasjon og ergrelse. Det ble bare noen knortete klumper med sprekker. Og ikke så de særlig bedre ut når de hadde etterhevet. Se her:

Vel, jeg satte brettet inn i ovnen og håpet noe magisk skulle utspille seg der inne i varmen. Neida. Ingen endring. Rundstykkene som kom ut var akkurat like uskjønne og fulle av sprekker som da jeg satte dem inn. Argh.

Her ser dere et ferdig rundstykke. OK, relativt bloggvennlig på bildet akkurat det altså, men det var vel det fineste.

Jeg har tilnærmet ingen erfaring med å bake glutenfritt, så her er det tydelig at jeg trenger mer trening. Videre fikk jeg jo tilbakemelding på Instagram om at denne blandingen passet mye bedre til vafler/ pannekaker/lapper og scones enn gjærbakst. Det er notert. Altså er det ikke noe feil med blandingen til Møllerens, den passer bare bedre til annen type bakst enn det jeg brukte den til. Fikk også kommentar om den grove blandingen var ganske allright, så det skal jeg huske til neste anledning.

Tror nok jeg holder meg til de glutenholdige melsortene fra Møllerens framover (de bruker jeg massevis av!), men synes det er bra at det glutenfrie sortimentet utvides. Flott at de som trenger allergivennlig mat stadig får bredere utvalg. Disse selges på Meny, kan ikke i farten huske å ha sett dem i andre kjeder, men der sikkert å få tak i flere steder.

Gjenkjøp: Nei

4 thoughts on “Fin glutenfri Melblanding fra Møllerens”

  1. Supert at du prøver ut glutenfrie matvarer i tillegg til andre – fortsett gjerne med det 🙂 Når det gjelder bakst så er det alltid en utfordring med glutenfritt mel uansett synes jeg.

    1. OK, det var nesten godt å høre, for disse rundstykkene ble virkelig ikke bra. Ikke smakte de noe særlig heller. 🙁

  2. Fra Wikipedia:
    «Gluten er en blanding av de to proteinene gliadin og glutenin. Gluten gjør det mulig for gjærbakst å heve seg fordi gluten danner et nettverk av små vegger som holder gass og vanndamp innesperret i deigen. Gluten fungerer også som bindemiddel i deigen og gjør den lettere å jobbe med.»

    Det forklarer hvorfor glutenfritt mel ikke oppfører seg så greit i gjærbakst.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.